Ako na kapra s boilies nástrahou a návnadou?

Pri love kapra si treba uvedomiť, že má rád teplejšie vody, či už tečúce, alebo stojaté. Dôležité je vybrať si správne obdobie roka, kedy nie je zakázaný lov kapra a zároveň je potrebné zohľadniť počasie, teplotu vzduchu a teplotu vody.

Ideálny spôsob lovu kapra počas celého roka je prostredníctvom krmoviska, tzv. feeder. Je to spôsob lovu, ktorý je veľmi účinný, no pri teplote vody do 12 stupňov Celzia to netreba s kŕmením preháňať. V chladnejšom počasí (spomalený metabolizmus) sa odporúča prikrmovať boilies rozrezanými na polovicu, aby sa ryby rýchlo nezasýtili.

V plytkých vodách, počas vyhrievania sa kaprov, môžu tieto zabrať aj na sólo boilies nástrahu a návnadu. Pri love dbáme aj na výber farby, teda volíme viac nápadné farby, ako je žltá a biela.

ako-na-lov-kaprov-fishingbox-sk

Pri boilies pozor na tuk a počasie!

Pri výbere boilies, v chladných vodách a v chladnom počasí, je potrebné zohľadniť obsah tuku v krmive. Ten v dôsledku chladu tuhne a to môže mať za následok rýchle nasýtenie rýb počas lovenia. Tuk v boilies môže byť v podobe rybej múčky a olejov. Počas chladného počasia a obdobia roka sa menej prikrmuje. Vhodné je zvoliť menej tvrdé, predvarené boilies, rozpustnejšie, s arómou na báze alkoholu, ktoré prilákajú ryby na krmovisko. Naopak počas leta je dobrou voľbou aj boilies so živočíšnym zložením a obsahom tuku.

Zloženie a vlastnosti boilies nástrahy a návnady

Medzi prísadami do vareného cesta sa používa často rybie mäso, mlieko, obilniny a zelenina. Môže sa použiť vajíčko na spojenie cesta. Boilies majú tvar guličky, aby sa lepšie konzumovalo a prehĺtalo kaprom, pre ktoré sú, ako návnada a nástraha, prednostne určené, no dajú sa s nimi loviť aj iné kaprovité ryby.

Špeciálna vlastnosť boilies - tuhosť

Boilies majú jednu vynikajúcu vlastnosť, ktorou je pevnosť a tuhosť vo vode. Nerozpustia sa tak rýchlo a majú dlhšiu životnosť. Vynikajúce je to práve pri love kaprov, kde môžeme zvoliť veľkosť od mikro boilies s veľkosťou len 3 milimetre, alebo zvolíme veľké boilies, s veľkosťou až 4 centimetre, ktoré sú vhodné na lovenie veľkých rýb.

Špeciálna vlastnosť boilies - farebnosť

Ďalšou špeciálnou vlastnosťou je farebnosť boilies (žltá, biela), ktorá je veľmi účinnou zbraňou pri love kapra v mútnych vodách. Boilies štandardne klesajú na dno, no môžu sa použiť ako plávajúce nástrahy a návnady, najmä vo vodách, kde je veľmi veľa vodných rastlín alebo bahno.

Špeciálna vlastnosť boilies – životnosť

Boilies majú pestrú paletu životnosti. Od boilies, ktoré vydržia len niekoľko minút, až po boilies návnadu a nástrahu, ktorá môže byť vo vode aj viac ako 48 hodín. Mäkšia a vodou nasiaknutá  nástraha, vypúšťa do vody arómu a priláka rýchlo nielen lovené ryby, ale aj malé rybky, ktoré môžu boilies rýchlo zjesť. Tvrdšia zmes nezaujme rybu rýchlo, no je odolnejšia proti útokom malých rýb.