Ako uloviť rybu v zime?

 

Prvý rybolov v roku má vždy svoje čaro a špeciálne miesto v našich spomienkach. Rybárčenie patrí k obľúbeným činnostiam mnohých ľudí, no v zime sa len málokto venuje svojmu hobby. Správny rybár však dokáže chytiť rybu v akýchkoľvek podmienkach a využije každú príležitosť stráviť svoj čas pri vode. Aj keď zima je náročnejšie obdobie a lov v chladných podmienkach nie je jednoduchý, nič nie je nemožné. Chytiť veľkú rybu v zimnom období je pre rybára jedno z najväčších osobných víťazstiev.

Napriek tomu, že ryby dokážu absorbovať určité množstvo tepla, ak teplota klesne pod 10°C, ich svaly začnú pracovať pomalšie a rovnako tak aj metabolizmus. Nechuť prijímať potravu a spomalené trávenie predstavuje pre zimných rybárov najväčší problém. Na rybárčenie v zime síce použijeme tradičné rybárske potreby no budeme musieť  vybrať vhodné miesto a zmeniť návnady.

Trpezlivý prístup a čakanie na vhodnú príležitosť dokáže spríjemniť aj toto chladné obdobie a zahriať srdcia rybárov.

Pokiaľ ide o výber vodnej plochy na rybárčenie v zime, mali by sme sa zamerať na dve hlavné kritéria, ktoré výrazne ovplyvnia náš čas strávený pri vode. Aj keď tento faktor až tak neovplyvňuje rybárčenie v zime, určite stojí za zmienku. Pohyb rýb ovplyvňuje aj oblačné či zatiahnuté počasie, preto je skvelé ak sa vám podarí vystihnúť deň, ktorý sprevádzajú slnečné lúče. Ideálne obdobie je, ak sa po dlhých mrazoch začne otepľovať. Vtedy sa aktivita rýb výrazne zvýši. Rybolov v zime ovplyvňuje tiež smer vetra, tlak, zrážky a vodná hladina.

Keďže počasie nedokážeme ovplyvniť je lepšie držať sa skôr druhého kritéria. Podľa skúseností mnohých rybárov je najväčšia šanca na dosiahnutie vytúženého záberu v oblastiach, ktoré sa nachádzajú ďalej od brehu. To si ale vyžaduje vhodné a spoľahlivé nastavenie rybárskej techniky.

3,90-metrová verzia prútu Carp Expert Elite Feeder sa perfektne hodí k rybolovu v tomto období.

Klip na vlasec už dnes nemôže chýbať na žiadnom navijaku, pretože presnosť je často polovicou úspechu pri rybolove.

Dôležitý je aj výber optimálneho prútu, ktorý je kompatibilný a primeraný vzhľadom na parametre s iným vretenom - v tomto prípade Carp Expert Uni Method LC s veľkosťou 6000. To však na ulovenie ryby nestačí. Podstatné je aj to, akú návnadu zvolíme. V súčasnosti je na trhu množstvo dostupných návnad, ktoré sú určené špeciálne na zimný lov rýb. Loviť ryby v zimnom období je bez návnady veľmi náročné, pretože voda má nízku teplotu a ako sme spomínali aktivita rýb v studenej vode je minimálna. Veľmi populárne sú verzie s rybacou múčkou, ktoré môžeme považovať za účinnú pomôcku pri rybolove na 4 sezóny. Nie je dôležitý spôsob akým sa vyrába ale kvalita zvoleného variantu.

 

Na trhu sa objavila návnada Benzár Mix Commercial Method, ktorá bola jednoznačne najúčinnejšou návnadou v roku 2021.

Odporúčame použiť dve príchute, krill a halibut spolu.

Zmesi návnad sú založené na hrubozrnných peletách s vysokým obsahom rybacej múčky, ktorá sa líši použitím príchutí. Ide o absolútny unikát, pretože obsahujú 50% podiel bielkovín. Táto zmes má veľmi priaznivé účinky najmä v chladných vodách. V tomto prípade je veľmi dôležité vedieť, aké množstvo návnady použiť, aby to rybu skutočne prilákalo k pohybu.

Určite sa oplatí používať aj prídavné látky, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri rybolove bez ohľadu na teplotu vody a ročné obdobie.

Pri použití prídavných látok si často rybári kladú otázku, čo ak budú mať práve opačný efekt a pre ryby to bude už príliš. Použitie prídavných látok je individuálne a nemožno s určitosťou určiť, aký výsledok môžeme očakávať. Pokiaľ to nebudete s používaním prídavných látok preháňať z hľadiska množstva, je veľká šanca, že návnada budete mať požadovaný úspech.

 

 

Aj keď sa to môže zdať ako nepodstatný detail, je dôležité vždy rozpustiť tekutú prísadu, ktorú chceme použiť vo vode a postupne ju pridávať do krmiva počas miešania. Tieto sirupy sú mimoriadne koncentrované, takže ak sa vypúšťajú priamo z fľaše nemusia sa rozpustiť v granulách. Ak sa ale prídavná látka pridá do suchého krmiva pomocou malej miešacej nádoby s vodou z jazera, zaručene sa rozpustí v granulách.

 

Ďalšou veľmi užitočnou radou pri príprave preosievanie, ktoré je veľmi efektívne.

V predchádzajúcich odsekoch sme spomínali veľmi diskutovaný faktor, ktorý ovplyvňuje lovenie rýb a to vzdialenosť od brehu. Najčastejšie je to v cieľovom kríži okolo 30, 50 až 100 metrov, no ani tu nevieme určiť presný vyhľadávací bod v zimnom období. Môže sa stať, že napr. pri 80-metrovej vzdialenosti ulovíme rybu iba za relatívne pokojných poveternostných podmienok. Ak však vietor stúpne, môže sa stať, že rybu už neulovíme.  Preto môže byť veľmi užitočné, ak si zvolíte cieľovú oblasť, v ktorej je možné dosiahnuť úspech aj za menej priaznivých podmienok.

 

Niekedy je potrebné posunúť tieto hranice vzdialenosti.

Ako sme spomínali, aktivita a pohyb rýb v chladnej vode je v porovnaní s inými ročnými obdobiami oveľa nižší a je veľmi malá šanca, že prilákame rybu práve na to jedno miesto, kde sa nachádza koncentrované krmivo. Čoraz vzácnejšie je nájsť miesta, kde je najväčší pohyb rýb a niekedy môžeme byť radi, ak vôbec niečo ulovíme. Moderné technológie však idú vpred a máme k dispozícii rôzne technologické nástroje, ktoré môžeme nazvať aj rybie radary. S nimi môže byť hľadanie oveľa jednoduchšie. Stále však platí, že je potrebné byť trpezlivý a neoplatí sa hádzať prútom hneď na druhú stranu po jednom či dvoch neúspešných hodoch.

Už bolo spomenuté, že aktivita a pohyb rýb v chladnej vode je v porovnaní s inými obdobiami roka znížený na zlomok, takmer na minimum, takže je zjavne malá šanca, že ich možno prilákať na jedno miesto s koncentrované kŕmenie. Vo svetle toho všetkého je čoraz cennejšie nájsť miesta obývané rybami, kde môžeme byť radi, že nás neskôr pohryzú, ak všetko dobre dopadne. Teraz sú samozrejme k dispozícii technologické nástroje - stačí si predstaviť rôzne rybie radary - ktoré určite ukončia toto hľadanie vecnými výsledkami, ale na nábreží sú v bežnom prípade menej. Ani tu však neplatí nijaké zázračné pravidlo, ktoré zabezpečí úspešný rybolov. Najskôr po 4 desaťminutových etapách meníme smer hodu.

Nie vždy musíme meniť denné menu návnady.

Ak lovíte na väčšie vzdialenosti, musíte myslieť na silné a jednoznačné pohyby.

Tentoraz sme využili príchuť krill podľa línie na pobreží Tichého oceána, ktorá je určená pre háčik – presnejšie pre bodec návnady. Vložili sme dva druhy návnad a Method Spray- Kratšia vzdialenosť nepriniesla očakávaný výsledok a tak sme kapra hľadali ďalej, v počiatočnej zóne 90 metrov. Keď lovíte často, tieto väčšie vzdialenosti sa dostávajú viac do popredia a neraz prinesú väčší úspech. Táto pomôcka pri lovení zaisťuje dlhšiu životnosť návnady a zvládne aj silný tlak či stlačenie rukou.

Niekedy aj niekoľko malých kvapiek, môže priniesť prekvapivé výsledky.

Vo vzdialenosti 90 metrov od brehu sme sa konečne tešili z úspechu, ktorý sa nám podaril.

Po značnej únave a nízkej teplote vody, či boji nášho protivníka s celkom výnimočnou silou sa dostavil nečakaný úspech rybárčenia. Vďaka správnemu vybaveniu dokážeme od tohto dňa rozpoznať rybu po 15 minútach. 

Nádherný 10 kg kapor z jazera v zimnom období.

Aj kapor si zaslúži maximálnu starostlivosť !

Po tomto úlovku už žiadny ďalší neprišiel. No ak sa vám podarí takýto úlovok v náročných chladných podmienkach, tak po oteplení sa každá ďalšia ryba stáva hodnotnejšou a mali by ste sa z toho tešiť. Nič také by sa však nepodarilo bez použitia správnej techniky a návnad. Okrem toho v zimnom období nesmiete zabúdať na kvalitné oblečenie a obuv z hrejivých materiálov, aby ste tieto podmienky bez problémov zvládli a mohli sa tešiť z úspechu v zdraví. Rybárčiť sa dá naozaj v každom období !