Kaprárske hody

V tomto článku by sme vám radi priblížili, aké návnady uprednostňujeme a ako sa ich snažíme ponúkať rybám na začiatku jarného rybolovu.

Každý z nás má, samozrejme, svoju predstavu, obľúbenú a overenú návnadu, s ktorou je maximálne spokojný a to je v poriadku. Nechceme nikoho z vás nasilu presviedčať, aby niečo menil, ale radi vám predstavíme niečo nové, čo pokladáme pri love kaprov za najvhodnejšie a možno budeme niekoho z vás inšpirovať.

Netreba asi vysvetľovať, že kvalitné krmivo je základ.

Radi by sme začali naše rozprávanie so silným základným krmivom. Tu dávame prednosť kŕmnym zmesiam Carp Expert, ktoré ponúkajú obilné krmivá balené v mnohých príchutiach, veľkostiach a druhoch, od menších 800 g balení až po veľké 5 kg balenia a navyše za veľmi rozumné ceny!

Pokiaľ ide o boilies, už nejaký čas používame takmer iba Turbo Boilies. Našou primárnou taktikou pri príprave je mať dobre ochutené a atraktívne zmesi, ktoré upútajú pozornosť rýb, priťahujú veľké kapry a najmä ich udržia na lovnom mieste.

Najatraktívnejšou časťou zmesi je teda bohato aromatizovaný rozdrvený a rozpolený boilies zaliaty trochou vody z miesta lovu. Nechajte to niekoľko minút postáť, aby sa to dobre namočilo s Benzár Mix Attractorom, z ktorého ak si chcete vybrať sladkú príchuť určite zvoľte med alebo použite Squid Octopus, ktorá je síce korenistá, s výraznou rybou arómou, ale chytá nádherné ryby!

S týmito dvoma arómami musíte byť úspešní!

Boilies si môžete vybrať zo širokej ponuky. Takto pripravené dobre ochutené občerstvenie je možné miešať nielen do zmesi, ale aj do návnady + použiť pelety, ak je cieľom uloviť väčšiu rybu. Akonáhle sa zlomené a rozpolené boilies dobre nasajú, pridajte kukuricu, aj trocha celých boilies a dobrotu na kŕmenie máte pripravenú.

Určite ste v minulosti už použili sladké alebo rybacie príchute. My bežne uprednostňujeme tie rybacie ako Krill, Mušľa, Squid, Tuniak alebo Pečeň, ktoré nie sú síce jemné, ale sú veľmi selektívne a sú určené vyslovene na veľké kapry! Skoro na jar, neskoro na jeseň a v zime však môžeme dosiahnuť pekné výsledky so sladkými návnadami ako sú mango, med, jahoda a Scopex. V zimnom a skorom jarnom období sa vyslovene nezameriavam na výber. Samozrejme som rád, ak sa mi to podarí krásny úlovok, preto je mojím primárnym cieľom lov rýb. Nájsť a chytiť zopár spomalených rýb je v súčasnosti veľkou výzvou!

Komerčné návnady obsahujú všetko, čo potrebujete pre úspešný rybolov!

V tomto čase nepoužívame olovo ako závažie, ale zvyčajne rebrované kŕmidlo. Montáž je tiež jemnejšia a veľkosť nástrahy samozrejme nie je dvojnásobok 24, ale skôr 10-12-16 mm, sú to tiež pop-up-ky alebo wafters – plávajúce bolies.

Pokiaľ ide o návnady, doteraz som uprednostňovali rad Method XL, avšak nový rad, ktorý výrobca predstavil, je neprekonateľný. Vďaka výnimočne vysokému obsahu bielkovín a kúskom vo vnútri je to skutočná pochúťka pre veľké kapry!

Sú dostupné tiež v osvedčených a populárnych príchutiach - ako sú Krill, Green Betaine, Kyselina maslová, Scopex-Fish, Black Halibut, Natural a 2 mm pelety!

Ak chcete ísť na istotu, tak by som zvolil značku Commercial !

Ihneď po rozlomení je cítiť jeho silnú vôňu z rybej múčky a hneď vidíte aj veľké zrná peliet, čo naznačuje, že celé krmivo je vyrobené z mletých peliet !

Kombináciou so spomínanými atraktormi a aromatizovanými zlomenými boilies sa na jar ukázalo toto krmivo ako neprekonateľné!

Vôňa spreja Krill method je silná a s ničím nezameniteľná. Účinok je nepochybný!

Samozrejme, ešte ďalej to môžeme vylepšovať niektorými atraktívnymi prísadami, v takom prípade sa tiež prikláňam k rybacej páchnucej vôni a na základe spätnej väzby to netvrdím náhodou! Dá sa perfektne spojiť s rôznymi príchuťami!

Nezabúdajme na staré dobré ...

Z mojich skúseností hovorím, že pri výbere nástrah je jednou z najdôležitejších vlastností určite farba! V zakalenej vode bude biela alebo nápadná žltá nástraha účinnejšia ako napr. tmavá farba. Naopak, v čistej vode môže dobre fungovať aj tmavšia farba.

Toto je pre nás ideálna kombinácia do kalnej vody!

Tu by sme sa však na chvíľu pozastavili ! Nemôžeme nespomenúť najväčšiu inováciu z roku 2021, ktorou je Pro Corn Wafter. Táto nástraha môže byť obľúbenou nielen u lovcov na Method feeder, ale aj možno ešte viac pre typických kaprárov!

Z hľadiska obsahu ide o úplne prírodnú, pestrofarebnú pochúťku z kukurice. Vďaka svojej veľkosti môžu dokonca skrývať tajomstvo lovu veľkých amurov. Hovoríme o kriticky vyváženej jemnosti 16 mm, ktorá pláva v dokonalej rovnováhe na vodnom stĺpci s háčikmi Maruto veľkosti 8. Pri jeho výbere môžeme pri love získať vždy viac.

Pro Corn Wafters sú dostupné v sladkej, ovocnej aj v prírodnej príchuti! Od sladkej kukurice až po pečeň! Od žltej po zelenú!

Vďaka zvedavosti kaprov som si istý, že tento rok prinesie veľa krásnych rýb! Nič to tvrdenie nepodporuje viac ako výsledky tohtoročných prvých rybolovov!

Krásny kapor s Mango Pro Corn Wafter v papuľke!

Tento krásny úlovok neodolal oranžovému kukuričnému zrnu (krmivo sa v kŕmidle ani nerozpustilo!).

Samozrejme, že sa prispôsobujeme zvedavosti kapra. Môžeme byť úspešní s novým tvarom, veľkosťou, farbou alebo chuťou.

Benzár Mix Pop Up Cocktail môže poskytnúť riešenie pre najrôznejšie situácie, v ktorých existuje veľký výber farieb, veľkostí a tvarov, aby sme si mohli vybrať to najlepšie pre danú situáciu a lovnú lokalitu.

Je to lákadlo pre ryby je v rôznych farbách, tvaroch a veľkostiach!

Keď sa vrátime k úvodu, mojim cieľom je ukázať čitateľom alternatívu, nemeniť ich predstavy alebo návyky.

Veríme, že sme vám predstavili novinky, ktoré vzbudia váš záujem.