Lov kapra na jeseň. Ako na to?

Jesennú rybačku sprevádza kľúčový jav a tým je teplota, nielen vody, ale aj vzduchu. Pri love kapra na jeseň sa odporúča hlbšia stojatá voda, ktorá má stabilnú teplotu, ideálne stále nad 12 stupňov Celzia. V chladnejších vodách sú kapry lenivejšie, majú spomalený metabolizmus a prijímajú menej potravy.

Pri love kapra na brehu jazera si treba vybrať členitejší breh, ideálne s vodným rastlinstvom. Podľa teploty vzduchu a vody si určíme záveterný alebo veterný breh a lovné miesto.  Pri chladnejšej vode ako vzduch, vyberáme breh, na ktorý fúka z hladiny. Ak je vzduch chladnejší ako voda, potom vyberieme breh, od ktorého fúka na hladinu.

lov-kaprov-jesen-fishingbox-sk

Jesenná rybačka kapra – nepodceňte výbavu

Jesenná rybačka na kapra bude určite sprevádzaná nielen chladnejším a sychravejším počasím, ale aj tmou. Základnú výbavu by preto malo predstavovať kvalitné svetlo, čelová lampa alebo baterka. Pripravte sa na prácu s udicou a náradím v tme.

Sychravé jesenné počasie si vyžaduje kvalitnú, teplú a vode odolnú, no ľahkú obuv, nesmie chýbať teplé oblečenie a náhradné oblečenie, vhodným doplnkom je spací vak. Určite by vám v noci nemalo chýbať teplé jedlo a nápoje, či možnosť si ich rýchlo pripraviť.

Zakŕmenie kapra už počas súmraku

Kŕmenie kaprov pri jesennej rybačke je potrebné prispôsobiť teplote vody a teplote vzduchu. Kapry majú rady teplejšie a stojaté vody, nerobia im dobre výkyvy teplôt a ak teplota vody klesne pod 12 stupňov Celzia, spomaľuje sa im metabolizmus, preto treba dať pozor na prekŕmenie.

Najlepší spôsob, ako nalákať kapry, je zvoliť boilies, rozrezané na polovicu, bez pridaných živočíšnych tukov a olejov. Tuky a oleje by mohli v chladnejšej vode spôsobiť rýchle nasýtenie rýb. Ideálne je zvoliť jesennú korenistú arómu, alebo môžete skúsiť sladkú arómu, ktorá naláka kapry, ktoré vyhľadávajú energiu v potrave na zimné obdobie. Zakrmovanie sa môže uskutočňovať už počas súmraku, odporúča sa väčšia plocha, najmä ak máte spoločníkov v podobe vtáctva, ktoré taktiež číha na dostupnú potravu.

Tradičné kaprárske návnady kombinované s nástrahami

Zakrmovanie nemusí byť potrebné, ak sa kapry vyhrievajú počas skoršej jesene v plytšej vode. Vtedy stačí siahnuť po tradičných návnadách na kapry, ako je dážďovka alebo kostné červy. Skúsiť môžete aj boilies v jasných farbách, ako sú žltá a biela.

Ak chcete skúsiť nalákať kapra na niečo energeticky výživnejšie, môžete skúsiť tradičné cesto z múky a vajíčka. Kapor sa poteší aj kukuričnej návnade, pri ktorej je dobré kombinovať tvrdosť. Kukurica je vynikajúca na zakŕmenie v stojatých a mútnejších vodách, je atraktívna svojim sfarbením.