Lov zubáča na plavák

Zubáč veľkoústy (Sander lucioperca), starší názov Zubáč obyčajný, je dravec, ktorý dokáže narásť až do 1 metra vzrastu a je veľmi vzácnou trofejou každého rybára. Uloviť je ho možné hneď niekoľkými spôsobmi, najviac zaberá mŕtva alebo živá rybka. Môžete skúsiť prívlač, ale najviac je osvedčená technika lovu na plávanú – s plavákom.

lov-zubaca-na-plavak

Zubáč veľkoústy (Sander lucioperca)

Zubáč veľkoústy (st. názov Zubáč obyčajný) je sladkovodná dravá ryba, ktorá dokáže narásť až do 1 metra. Živí sa malými rybkami, nepohrdne belicami, červenicami, ale skonzumuje aj malé ostrieže. Obľubuje vody s piesočným alebo kamenistým dnom. Rád sa skryje pri prekážkach, v hlbočinách a v ostrých hranách, kde považuje miesto za svoje útočisko. Vytiera sa v apríli a v máji.

Zubáč veľkoústy je nočný lovec, ktorého nájdeme v plytších vodách, práve počas nočného lovu, kedy hľadá svoju potravu v podobe malých rybiek. Svoj lov má rozdelený na prvú fázu - lov tesne pred súmrakom a druhú fázu na úplnom začiatku noci – počas prvých dvoch hodín tmy. Vtedy buďte pripravení na lov.

Ako uloviť zubáča na plávanú – plavák?

Spomínali sme, že zubáča je možné uloviť hneď niekoľkými technikami lovu. Môžete to vyskúšať na prívlač, s nástrahou malej, živej alebo mŕtvej rybky. Osvedčenou metódou je však na plávanú, s plavákom, keď je dobré loviť na kratšie vzdialenosti od brehu a tzv. pod nohami.

Rybársky prút, navijak a silón na zubáča

Základom je kvalitný rybársky prút, ktorý postačuje v dĺžke od 2,7 do 3,3 metra. Vo výnimočných prípadoch je možné použiť udicu aj 3,6 metra dlhú. Navijak je voľba samotného rybára, môže byť veľkosť 30, 40 alebo 50. Pri stojatých vodách je lepší navijak s voľnobežkou.

Samotný silón nemusí byť veľmi hrubý, postačuje veľkosť do 0,30 milimetra. Na silón upevníme plavák, ktorý musí byť dokonale vyvážený a pomerne dlhý. Lov s plavákom je ideálny pri pokojnej hladine a pri bezvetrí.

Vyváženie plaváka – s čím rátať pri love zubáča

Plavák správne vyvážime olovkami tak, aby spolu s návnadou v podobe rybky plával na hladine a časť záťaže plaváka s nástrahou budú blízko dna alebo na dne. Nepoužívame veľké záťaže. Pri nočnom love – za tmy – môžeme pridať chemické svetlo. Takto získame plavákovú zostavu na lov zubáča.

Lov zubáča, technikou na plávanú – s plavákom, si vyžaduje pokojnú hladinu a prepracovanú techniku. Pokiaľ ryba zaberie, určite prejde nejaký čas, počas ktorého je potrebné plavák sledovať a pri zábere ihneď reagovať. Takže sa obrňte trpezlivosťou a vytrvalosťou.

Samozrejmé by mali byť poznatky lovného revíru, jeho dna a brehov. Pri love zubáča na plavák, je potrebné byť na brehu veľmi potichu. Otrasy a zvuky by sa mohli šíriť hladinou a vy by ste sa tak mohli pripraviť o radosť z budúceho, uloveného zubáča veľkoústeho.