Prívlačové navijaky: na čo dbať pri ich výbere?

Prívlačové lovenie rýb si vyžaduje aj dokonalú rybársku výbavu, ktorú tvorí samotný rybársky prívlačový prút – udica, súčasťou je prívlačový navijak a špeciálnu pozornosť je potrebné venovať aj samotnej nástrahe a návnade.

Lovenie rýb prívlačou je špeciálna technika lovu, ktorá sa využíva najmä na lovenie dravších rýb, od malých kúskov, až po niekoľkokilogramové kapitálne trofeje. Aj keď je potrebné dbať na vhodnosť samotného prúta, najviac práce pri love prívlačou odvedie samotný prívlačový navijak, a preto je potrebné dbať na jeho správny výber.

privlacove-navijaky-blog

Rybárska výbava na ultraľahkú prívlač    

Ultraľahká prívlač si vyžaduje navijaky, ktoré sú prispôsobené základnej záťaži do maximálne 5 až 8 gramov, zvyčajne 2 gramy. Prút by mal byť ľahký, pevný, kratší, aby s ním rybár mohol loviť počas celého dňa. Navijakom pre ultraľahkú prívlač postačuje predná brzda, no môže byť aj jemná zadná. Veľkosť navijaku podľa lovenej ryby a revíru volíme od 500 do maximálne 2000. Navijak by mal byť tichý, plynulý, s pomalším chodom, keďže lovíme menšie ryby. Nie je potrebné investovať vysoké sumy pokiaľ sa lovu nevenujete pravidelne.

Rybárska výbava pre ľahkú a strednú prívlač      

Pri ľahkej a strednej prívlači je už vhodnejšie investovať do kvalitnejšej výbavy. Rybársky prút – udica, by mal byť z kvalitného materiálu, s kvalitnými ložiskami, prispôsobený veľkosťou. Záťaž na prút a navijak je už vyššia. Hlavne prívlačový navijak dostane viac zabrať pri práci a love. Dôležitý, pri výbere, je aj samotný revír, kde budeme lov uskutočňovať. 

Pre menší revír so stojatou vodou stačí veľkosť prívlačového navijaka 1000 až 2500. Pri tečúcej vode a väčších jazerách odporúčame veľkosť 3000 až 4000. Základy kvalitného nahodenia však tvorí samotná cievka a uloženie lanka. Treba vyberať kvalitné telo s odolnými súčiastkami navijaka.

Rybárska výbava pre ťažkú prívlač

Prúty na ťažkú prívlač sú robustnejšie a pevnejšie. Pri prútoch na ťažkú prívlač treba dbať naozaj na kvalitu a pevnosť z odolných materiálov a karbónu. Na základnú ťažkú prívlač vyberáme prút do 150 g nástrahy, niekedy je potrebné siahnuť na prúty prispôsobené nástrahám od 100 do 300 gramov.

Navijaky na ťažkú prívlač sú naozaj skúšané počas celého času lovu, pretože držia hmotnosť lanka, nástrahy aj lovenej dravej ryby, ktorá vytvára odpor. Je veľmi žiadúce investovať do kvalitného materiálu navijaka, ktorý by mal byť z kovových zliatin a so spevneným telom. Veľkosť cievky navijaku sa pohybuje od 4000 do 8500.

Nezabudnite pri prívlačových navijakoch

Prívlačové navijaky a ich výber určuje najmä výber lovenej ryby, ale treba dať aj na výber samotnej lokality lovu. Navijaky na prívlač si vyžadujú naozaj pozornosť nielen pri výbere, ale aj pri servise a údržbe. Aby bol navijak vždy spoľahlivým pomocníkom pri vašej rybačke, môžete mu predĺžiť životnosť pravidelným čistením, servisom a údržbou prevodov a ložísk.